AnQore is al meer dan 50 jaar gevestigd op het chemiepark Chemelot in Zuid-Limburg. Naast AnQore zijn er nog vele andere bedrijven actief op Chemelot. Veel van deze bedrijven vervoeren hun producten over het spoor. Mede door support van AnQore kon dienstverlener Sitech Services in januari 2022 aankondigen dat het een digitale innovatie op het spoor in gaat zetten die Chemelot helpt in zijn ambitie de meest veilige chemiesite van Europa te worden. Na een half jaar gebruik te hebben gemaakt van het nieuwe systeem is het tijd om de eerste bevindingen te delen en vooruit te kijken naar dat wat nog komen gaat.

Achtergrond

Elke treinwagon die Chemelot binnenkomt of verlaat wordt visueel gecontroleerd door één van de 32 wagenmeesters van DB Cargo; wagon voor wagon, weer of geen weer. Die wagenmeester checkt onder meer de conditie van de wielen en de remblokken en controleert of alle wagonnummers goed leesbaar zijn. Als de controle is gedaan vult de wagenmeester een formulier in om de wagons zonder schade over te nemen op de site. Wagons met schade worden gemeld en hersteld in samenspraak met de eigenaren. De visuele controle wordt sinds begin 2022 digitaal ondersteund door camera’s en diverse sensoren aan beide kanten van het spoor op Chemelot. Zo wordt dit handmatige proces door middel van digitalisering verbeterd en worden de wagenmeesters ondersteund in hun werk. De wagenmeesters blijven tijdens de pilotfase hun werk normaal uitvoeren en het systeem dient ter ondersteuning.

Digitale innovatie

De innovatie betreft een camerasysteem en diverse sensoren om de conditie van goederenwagons digitaal te kunnen monitoren. Als er potentiële issues zijn aan wagons of afwijkingen worden gedetecteerd dan geeft het systeem een alarm. Denk hierbij aan te dunne remblokken, vlakke wielen en de thermische conditie van de wielen. Er is inmiddels 6 maanden ervaring opgedaan met het Rolling Stock Evaluation Tool systeem ofwel RSET-systeem en de resultaten zijn positief.

Het doel van het gebruik van RSET is de veiligheid op het spoor te verbeteren. Niet alleen op de Chemelot site, maar ook tijdens het transport naar klanten. De veiligheid wordt verbeterd doordat gebruikers van het spoor op de Chemelot site tijdig worden geïnformeerd over de conditie van hun wagons en onverwachte storingen zoveel mogelijk worden beperkt. Door het systeem wordt de betrouwbaarheid vergroot van het vervoer van grondstoffen naar klanten van Chemelot. Daarnaast wordt de beschikbaarheid van de wagons verhoogd en onderhoud aan wagons wordt voorspelbaarder.

Resultaten

Tot begin juni zijn er meer dan 20.000 wagons met het systeem gecontroleerd. Daarbij bleek dat de overgrote meerderheid in prima conditie is. Tussen eind april en half juni zijn er 97 meldingen ontvangen van mogelijke afwijkingen van remblokken. Van al deze meldingen hadden 8 remblokken een dikte van 15 millimeter. Bij de overige meldingen hadden de remblokken een dikte tussen 16 en 20 millimeter. Een remblok wordt vervangen als het een dikte heeft van minder dan 10 millimeter. Van 5 wagons bleek dat de remblokken te dun waren. Deze wagons zijn direct hersteld. Ook is vastgesteld dat het RSET-systeem en de wagenmeesters dezelfde bevindingen hebben en er nog geen zaken aan de aandacht van RSET ontsnapt zijn.  En de vlakke wielen meting geeft nog vaak valse meldingen. Dit komt voornamelijk doordat de wagons die op Chemelot aankomen en vertrekken een lage snelheid hebben (max 20 km/u), waardoor het systeem andere geluiden, zoals gepiep en gekraak van de wagon, onterecht als een vlak wiel detecteert.

Toekomst

Het RSET-systeem wordt niet alleen op Chemelot gebruikt. Ook op een aantal strategische locaties op het Europese railnetwerk staan deze units. Door de metingen van de diverse stations te combineren is de verwachting dat de vlakke wielen meting een stuk betrouwbaarder gaat worden.  Het systeem maakt het bovendien mogelijk om op additionele zaken zoals missende onderdelen, bestikkering en UN-gevarennummers te controleren. Doordat er nu een actieve geschiedenis wordt opgebouwd van iedere wagon die op Chemelot komt, kan op termijn onderhoud nog beter worden gepland. Veilig vervoer van grondstoffen is voor AnQore zeer belangrijk en met deze digitale innovatie kunnen we een extra stap zetten in het veilig houden van vervoer.

Gerelateerde nieuwsberichten

Bekijk ook eens ander nieuws of ga terug naar de vorige pagina.

Ga terug
Nieuwsartikel

AnQore : de eerste acrylonitril producent ter wereld met 100% groene stroom

Leer meer
Nieuwsartikel

AnQore klopt aan bij de Voedselbank Zuid-Limburg en doneert 3.000 euro

Leer meer